Powered By Blogger

duminică, 11 ianuarie 2009

Google trends


Zilele trecute m-am gandit sa mai vad care sunt noutatile, sau cum s-ar spune printre tineri care mai sunt trendurile, in materie de programare web. Astfel am ajuns sa aflu ca cei de la Google pun la dispozitie Google Trends care e un utilitar ce ofera utilizatorilor un mod de a vedea o statistica a cautarilor de-a lungul timpului pentru cuvintele care le trec prin cap sa le introduca in spatiul de cautare.

Asa ca am incercat sa vad ce se mai "poarta", ce este la moda, in cazul programarii web, a standardelor si aspectelor legate de aceasta.

PHP vs. Java. vs. Perl vs. Ruby


Se pare ca Java este inca cel mai tare limbaj de programare in ciuda tuturor frustrarilor la care sunt pusi dezvoltatorii cand vine vorba de facut toate setarile pentru ca sistemul lor sa mearga in tot ceea ce priveste Java. PHP-ul inca este regele in lumea scripturilor pentru internet, Perl-ul cam moare iar Ruby-ul nu este prea popular.

Firefox vs. Internet Explorer


Firefox-ul se pare ca a preluat pozitia numraul 1, desi nu pot spune ca este o surpriza. Poate in viitorul apropriat dezvoltatorii web nu vor trebui sa petreaca ore in plus pentru a face totul sa mearga si sa arate la fel cross-browser (adica pe orice alt browser in afara de IE), din moment ce nu prea multa lume mai foloseste IE.

DHTML vs. CSS vs. JavaScript


Acest grafic e cumva surprinzator din moment ce arata un declin in folosirea DHTML-ului, care practic este o combinatie de HTML, CSS si JavaScript. JavaScript este cautat din ce in ce mai putin,numarul cautarile pentru CSS este stabil in ultimii ani si candva la moda DHTML-ul nu prea mai are parte de cautari.

XSS vs. SQL Injection


Aceasta ultima comparatie arata ca dezvoltatorii din ziua de azi par sa fie mai bine informati in legatura cu posibilele amenintari care se ascund in codul lor. Injectia de SQL a fost intotdeauna un subiect fierbinte asa cum arata graficul, dar undeva de-a lungul anului 2004 cand "web 2.0" era la inceputuri, subiectul XSS a devenit relevant si inca se mentine, dat fiind faptul ca injectia de SQL se "bate" pentru primul loc.

Niciun comentariu: